WAW, met toeters en bellen voor de jongere
Telkens een team er in slaagt om een kandidaat te plaatsen bij een klant door een vacature in te vullen, klinkt er spontaan een hoeraatje in de WaW-WhatsApp-groep. Met onze plaatsingen van vaste en tijdelijke werknemers verdienen we onze boterham. Maar als we een van onze Make-it-Work-jongeren geplaatst krijgen, wordt de WhatsApp-groep overspoeld. Met toeters en bellen, foto’s en vooral uitbundig veel emoticons.
Met de plaatsingen van onze Make-it-Workers verdienen we geen euro. Wel integendeel. Maar we zijn allemaal blij en fier als een gieter als een Make-it-Work’er zijn handtekening mag zetten onder zijn - vaak allereerste -arbeidscontract.
Aan zo’n succesverhaal gaat een heel traject vooraf. Een traject waarin een jongere bij Make it Work komt aankloppen, op aanraden van de jeugdrechter, consulenten van het justitiehuis of een sociale begeleider. Die jongere heeft een droom: een goeie job vinden, op zijn eigen benen kunnen staan en zijn leven op de rails zetten. En dat is wat de Make it Work-coaches doen, samen met de jobhunters van WaW, en samen met onze klanten die deze jongeren tewerkstellen: hun dromen en plannen helpen waarmaken. We coachen en leiden hen op, we gaan actief op zoek naar een job. Ook na hun tewerkstelling blijven we hen aanmoedigen en opvolgen op de werkvloer, samen met hun werkgever. Elk traject is hobbelig en vraagt inspanning, geduld en doorzettingsvermogen van iedereen.
“We and Work leek ons het business model van de toekomst omdat jongerencoaches samen met accounts werken om jongeren aan het werk te krijgen bij reguliere klanten met een interimcontract. We and work heeft ook een uitgebreid argumentarium uitgewerkt om vooroordelen en probleemsituaties te ontmijnen (de zgn. knock-outcards). Voorts blijven coaches en jongeren tijdens de tewerkstelling nauw in contact om privé-, werk- en praktische problemen te voorkomen / op te lossen. We and Work is winstgevend, maar steekt zelf een deel van de winst in het coaching parcours.” Nathalie Bekx, juryvoorzitter.
WaW investeert een belangrijk deel van zijn winst in dit project. Dat doen we omdat we een coöperatief bedrijf zijn met een sterke maatschappelijke ambitie. We willen meer kansen creëren op werk dat aansluit bij het talent van mensen. Dat is onze business en daar verdienen we als privé-onderneming ons geld mee. Maar dat doen we ook voor deze doelgroep van moeilijk bemiddelbare jongeren. We verdienen er niets mee, maar investeren er wel extra geld en tijd in. Waarom we dat doen? Omdat ook deze jongeren die hulp en aanmoediging verdienen en omdat we er als maatschappij beter van worden.
Is het Make it Work-project ‘een druppel op een hete plaat’? Wij en onze klanten vinden van niet. Het is wel een positieve manier om CSR (corporate social responsability) in de praktijk te brengen en om jaarlijks 50 jongeren de kans te geven op een betere toekomst.