Home » Renotec NV

Renotec NV

“Renovating for the future”, dat is niet alleen onze slagzin voor de renovatie en restauratie van kunstwerken, gebouwen, monumenten en ondergrondse leidingen. Neen, deze slogan geldt ook voor het bouwen aan de toekomst en de ontwikkeling van onze medewerkers. Wij zetten in op eigen personeel dat tegelijk een afspiegeling is van de huidige maatschappij.

Onze bedrijfscultuur stimuleert betrokkenheid, omarmt diversiteit en iedere vorm van discriminatie is uit den boze. We namen de voorbije jaren heel wat initiatieven om mensen kansen te geven: jongeren zonder diploma, mensen met een fysieke beperking, allochtonen en andere mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. We stellen meer dan 40 verschillende nationaliteiten te werk.

We gaan op zoek naar hoe we verschillen doelbewust kunnen inzetten, door het beste in mensen aan te spreken, door respect te tonen voor de eigenheid van iedereen, door mensen zich gewaardeerd te laten voelen ongeacht de functie, rang of taak. Door inclusief te ondernemen, dragen we bij tot 4 van de SDG’s (Sustainable Development Goals): SDG 1 – geen armoede; SDG 4 -kwaliteitsonderwijs; SDG 8 – eerlijk werk en economische groei en SDG 10 – ongelijkheid verminderen.

Sinds 2018 werken we geregeld samen met werkplekarchitecten om onze werknemers nog meer mogelijkheden te geven. We kozen bewust om trajecten aan te gaan met hen vanuit hun expertise. Zij stonden ons niet enkel bij met organisatieadvies. Ze gingen voor ons ook aan de slag met onze leidinggevenden en arbeiders op de werkvloer. Dankzij deze samenwerking en onze gezamenlijke inspanningen, kregen we de eerste keer een referentiebewijs ‘Inclusieve onderneming’ in 2020.

Een aantal van onze successen:

  • Samenwerking scholen en VDAB: we hebben verschillende samenwerkingen met scholen en de VDAB. We creëren zo een werkplek voor jongeren in het duaal onderwijs en stageplaatsen voor leerlingen en volwassenen (inclusief WES). Dit met het doel ervaring opdoen en/of doorstromen naar een vaste job binnen Renotec.
  • Opleidingen: jaarlijks krijgen onze coaches een bijkomende opleiding over een diversiteitsthema. In totaal gaat om zo’n 75 medewerkers. Zij staan in voor de begeleiding en opvolging van starters en meer ervaren collega’s.
  • Instructies: in 2021 zijn we gestart met de applicatie Manual.to. Hierin kunnen zeer visuele handleidingen opgemaakt worden. Bovendien kunnen onze medewerkers deze omzetten naar hun eigen taal (computervertaling).
  • Vakman in opleiding: een programma dat werd uitgewerkt voor mensen zonder ervaring die een betaald praktijkjaar volgen bij Renotec. Ze kunnen proeven van de verschillende disciplines. Na afloop van het praktijkjaar wordt samen gekeken in welke ambacht ze verder willen gaan. In oktober 2021 startten er 10 jongeren op met een afstand tot de arbeidsmarkt in Brussel. Ze kregen een vast contract, een volwaardig loon, de nodige basisopleidingen en on-the-job opleidingen.
  • Job- en taalcoaching: om de samenwerking tussen de verschillende werknemers te bevorderen en te werken aan persoonlijke groei, voorzien we job- en taalcoaching voor anderstaligen (én hun ploegbazen). We hebben maar liefst 7 lopende trajecten.
  • Functieaanpassing: drie collega’s kregen bij ons een functieaanpassing na langdurige ziekte in het kader van een arbeidshandicap.

Naast de initiatieven om al onze medewerkers te ondersteunen en te begeleiden, hebben wij ook verschillende klankborden binnen Renotec. We willen immers dat iedereen zich goed voelt en goed blijft voelen in onze organisatie. Deze collega’s zijn gekend in de organisatie en kunnen dus zo ook laagdrempelig gecontacteerd worden.

“Renovating for the future” in al zijn facetten dus …

Ontdek hier het filmpje van Renotec 

Ontdek meer op hun website: Renotec