Home » Referentiebewijzen

Referentiebewijzen

Sterpunt Inclusief Ondernemen organiseert verschillende campagnes om inclusief ondernemen te promoten, bedrijven te sensibiliseren en inclusieve ondernemingen in de bloemetjes te zetten. Elk jaar reiken we referentiebewijzen uit aan bedrijven die werk maakten van werkplekleren, job- en/of taalcoaching,  tewerkstelling en/of - nieuw dit jaar - HR-beleid, in samenwerking met een Werkplekarchitect.

Bedrijven met een referentiebewijs kunnen om de twee jaar deelnemen aan de Award wedstrijd voor beste inclusieve onderneming. Vanaf dit jaar kunnen bedrijven met een Referentiebewijs enkel deelnemen als ze ook lid zijn van Sterpunt Inclusief Ondernemen. 

De volgende Inclusieve Onderneming Award wordt in 2024 georganiseerd. 

Wat is een Referentiebewijs? 

Een referentiebewijs bevestigt dat bedrijf x, y of z in samenwerking met de Werkplekarchitecten werkervaringskansen heeft gegeven aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Het Referentiebewijs toont ook aan dat de houder, door kansen te geven, rechtstreeks bijdraagt tot de realisatie van vier Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's):

  • SDG 1 – geen armoede
  • SDG 4 – kwaliteitsonderwijs
  • SDG 8 – waardig werk en economische groei
  • SDG 10 – ongelijkheid verminderen

Wat kan je doen met een Referentiebewijs? 

  1. Een plaats geven in het jaarverslag.
  2. Aan je medewerkers bekendmaken dat de onderneming bijdraagt aan diversiteit op de werkvloer.
  3. Op een zichtbare plaats hangen in het bedrijf of delen op sociale media zodat stakeholders zien dat het team verantwoord onderneemt.
  4. Gebruiken ter illustratie van een sociale clausule bij overheidsopdrachten.

Tot slot is het Referentiebewijs een ticket om te kunnen deelnemen aan de Inclusieve Onderneming Award

Referentiebewijzen 2022

In 2022 ontvingen maar liefst 2054 (!) inclusieve bedrijven een Referentiebewijs! Heel erg bedankt voor jullie inzet om samen met ons steeds een grote maatschappelijk rol te spelen door mensen met drempels tot de reguliere arbeidsmarkt aan het werk te stellen. Deze bedrijven lauweren we met de Award Inclusieve Onderneming 22

Referentiebewijzen 2021

De Werkplekarchitecten selecteerden 1200 ondernemingen voor een referentiebewijs. Dit zijn ondernemingen waarmee zij samen werkten in de loop van 2020 op het vlak van werkplekleren, tewerkstelling of job / taalcoaching. Deze bedrijven kunnen zich nu al inschrijven voor de Award 2022. 

Referentiebewijzen 2020

In 2020 lanceerde Sterpunt Inclusief Ondernemen voor de 5e keer haar campagne ‘Referentiebewijzen’. 1485 bedrijven kregen een Referentiebewijs in de bus. 

Referentiebewijzen 2019

Meer weten over de campagne Referentiebewijzen 2019?