Uitreiking van de Referentiebewijzen 2019

De Werkplekarchitecten selecteerden dit jaar opnieuw 995 Inclusieve Ondernemingen. Deze ondernemingen krijgen van Sterpunt Inclusief Ondernemen een Referentiebewijs Inclusieve Onderneming uitgereikt op drie uitreikings-momenten. 

De uitreiking voor de Oost- en West-Vlaamse bedrijven ging door in Waregem.De uitreiking voor regio Brussel, Limburg en Vlaams-Brabant ging door in Brussel.De uitreiking voor regio Antwerpen en Limburg ging door in Olen.

Bekijk de sfeerbeelden op www.inclusiefondernemen.be/referentiebewijzen-2019

De Referentiebewijzen kwamen ook in verschillende media. Zo schreef de krant Metro 'Duizend bedrijven krijgen attest voor inclusief ondernemen', In Het Laatste Nieuws kwam er een artikel over stadsmuseum Eperon d'Or die een referentiebewijs uitgereikt kreeg in Waregem, en ook op de website van Gent stad in werkingTracé Brussel en Made in Kempen is er een verslag te lezen. 

Inclusief Ondernemerschap wordt gewaardeerd! Ook Award-winnaar Gomad gaf tijdens de uitreiking in Olen nog eens aan hoeveel media aandacht hij kreeg door deze Award te winnen. Ook politici zijn geinteresseerd in Inclusieve Ondernemers en hoe zij zich engageren. (lees ook:Vlaams minister-president op bezoek bij Gomad)

 

Waarom een Referentiebewijs Inclusieve Onderneming? 

Vlaanderen streeft naar een werkzaamheidsgraad van 76% in 2020. Dat doel ligt enkel binnen bereik als ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hun talenten kunnen inzetten. Om daartoe in staat te zijn, en zo  mee de huidige spanningen op de arbeidsmarkt te verminderen, hebben deze mensen nood aan een intensieve en specifieke begeleiding die de Werkplekarchitecten hen kunnen bieden, en werkgevers die hun werkvloer voor deze ondersteuning openstellen.

Dergelijke inclusieve ondernemingen - bedrijven waarbinnen elke medewerker telt en op zijn/haar eigen manier bijdraagt aan de kernopdracht van het bedrijf - bestaan wel degelijk. De Werkplekarchitecten ondersteunen bedrijven in Vlaanderen en Brussel bij de arbeidsinschakeling van kansengroepen. Dat gebeurt onder andere via stageformules voor jongeren, werkplekleren, tewerkstelling en job- of taalcoaching op de werkvloer. Van de bedrijven die een referentiebewijs inclusieve onderneming ontvingen was 75% van deze bedrijven ‘nieuw’ in dit ondernemen in 2019. Samen heeft Sterpunt Inclusief Ondernemen van de voorbije jaren 2144 unieke bedrijven op de teller als ‘inclusieve onderneming’.