Schilderwerken Zenner wint de Inclusieve Onderneming Award 2022!

“Als klein bedrijf willen we aantonen dat niet enkel de grote jongens bezig zijn met inclusief ondernemen. Meerdere kleine bedrijven kunnen samen bergen verzetten." Met die speech lukte het Andy Zenner om het publiek te overtuigen waarom zijn zaak 'Schilderwerken Zenner' de Inclusieve Onderneming Award verdiende.

De Inclusieve Onderneming Award 2022 vond plaats op 10 oktober 2022, tijdens de Dag van Inclusie in Leuven. Uit de 16 ondernemingen die zich ingeschreven hebben voor de award, koos een vierkoppige, vakkundige jury vijf ambassadeurs 'inclusief ondernemen' uit. Ze mogen met hun goede praktijken en ervaringen de komende twee jaar andere organisaties inspireren om de werkvloer open te zetten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De Award begon met de verwelkoming door dagelijks bestuurder Piet Lareu om 10:30. Hij introduceerde de werking van Sterpunt Inclusief Ondernemen en de Werkplekarchitecten. Daarna benadrukte hij het belang van de Award en ook de grote rol van de ambassadeurs. Ze zijn voor ons allemaal winnaars, want ze hebben reeds hun bedrijf geopend naar de diverse maatschappij, en als ambassadeurs trachten ze verder hun inclusieve bedrijfsvisie uit te dragen naar de andere ondernemingen. 

De vijf ambassadeurs kregen de kans om met een korte, maar krachtige pitch het publiek te overtuigen van waarom hun onderneming de Award moest winnen.  Na deze pitch riep Piet Lareu het publiek op massaal te stemmen op hun winnaar. De bedrijfsfilmpjes van de ambassadeurs en de voorstelling van hun onderneming in het Inclusieboek hielpen het publiek bij het maken van hun keuze. De stemmen konden worden uitgebracht tot 14uur. Genoeg tijd dus om een goede keuze maken!

Na de verschillende workshops en de lunch met inclusiebeurs was het eindelijk tijd om de winnaar van de Inclusieve Ondernemingen Award aan te kondigen! Paul Gréant, zaakvoerder van WAW die in 2020 de award won, gaf een korte presentatie over zijn inclusieve project 'Make it Work', waarin jongeren met een feitenverleden werkkansen worden aangeboden. Minister van werk Jo Brouns kreeg na de speech van Paul Gréant de belangrijke en spannende taak om de winnaar bekend te maken. Maar eerst werden alle juryleden en ambassadeurs naar het podium geroepen en bedankt met een kleine attentie. 

De stemmen waren nauwkeurig geteld en het publiek had beslist: Schilderwerken Zenner wint in 2022 de derde editie van de Inclusieve Onderneming Award. De kleine schilderzaak in Zelzate is onbewust al jaren bezig met het tewerkstellen van mensen die een drempel ervaren op de arbeidsmarkt.

Intern overleg is voor zaakvoerder Andy eveneens heel belangrijk. Samen met zijn werknemers pakt hij praktische problemen aan. Samen met Werkplekarchitect Compaan en de VDAB stippelt hij trajecten op maat uit. Als zijn werknemers moeilijkheden ondervinden met het OV naar de zaak of naar een klant, dan zorgt hij voor vervoer. Daarnaast krijgen werknemers met kinderen aangepaste uurregelingen. Jongeren met weinig of zonder ervaring krijgen een mentor toegewezen die hen wegwijs maken in het vak. Ook organiseert Zenner werfbezoeken voor scholieren uit het beroepsonderwijs. Niet zelden verneemt hij achteraf dat die ontmoeting een scholier voor de studierichting 'schilder-decorateur' deed kiezen. Gemotiveerd talent krijgt bij Schilderwerken Zenner dus alle kansen!

Terechte winnaar dus! Van harte gefeliciteerd, Andy en team! We willen nogmaals alle ambassadeurs Renotec NVAlbert Heijn - Peeters-GoversKlaasen & Co NV en WZC Witte Meren bedanken voor hun dagelijkse inzet om de werkvloer open te stellen voor iedereen! Ook zij zijn verdiend onze Ambassadeurs Inclusief Ondernemen!

Na een geslaagde derde editie kijken we reikhalzend uit naar de vierde editie in 2024. Hopelijk tot dan!

Verslag over de Dag van Inclusie lees je op de website van SERV. Geniet ook na/mee van het netwerkevenement dankzij de aftermovie!