Home » Nieuws » Inclusief ondernemen kan en...

Inclusief ondernemen kan en loont, maar het vraagt ambitie, lef en doorzettingsvermogen

"Het valt me op dat meer en meer organisaties doordrongen geraken van het belang én de noodzaak om aandacht te besteden aan de diversiteit van hun werknemersbestand en werk te maken van een inclusieve werkomgeving."

Een inclusieve organisatie is een organisatie die ervoor zorgt dat álle talenten, ongeacht hun verschillen, goed terechtkomen op de werkvloer en vervolgens een duurzame loopbaan kunnen uitbouwen. Écht inclusief ondernemen is evenwel meer dan jobready en in het plaatje passend divers talent aan boord halen én houden. Écht inclusief ondernemen betekent een actieve rol opnemen in de inclusie van talent met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Niet enkel omdat dat moreel juist is om te doen, maar ook of vooral omdat dat talent een waardevolle bijdrage levert aan het succes van de organisatie. 

Dat inclusief ondernemen kan en loont, laten de kandidaten voor de Award Inclusief Ondernemen 2022 zien. Dat het kan, betekent echter niet dat het vanzelf gaat. Inclusief ondernemen vraagt van organisaties dat ze iets doen en meestal iets anders dan wat ze altijd gedaan hebben. Wat dat is, vertellen we  - een twintigtal experten uit de academische en de professionele wereld  - in ons recent verschenen managementboek 'Koers naar talent in overvloed. Inclusief HRM als kompas'. De dingen anders doen vraagt ambitie, lef en doorzettingsvermogen. We moeten trots zijn op werkgevers, zoals de kandidaten voor de Award Inclusief Ondernemen 2022, die uit hun comfortzone durven stappen en moedig stappen zetten richting een meer inclusieve organisatie. Ik kijk er alvast naar uit om de kandidaatsdossiers door te nemen.

Bart Moens begeleidt met zijn bedrijf Mooi Werk Makers werkgevers op hun weg naar een duurzame, inclusieve organisatie. Hij is tevens als docent-onderzoeker verbonden aan Odisee Hogeschool in Brussel, waar hij promotor is van meerdere onderzoeksprojecten rond de inclusieve arbeidsmarkt.