Familiehulp, uitdagend innovatief
Met wortels in de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog werd onze organisatie in 1949 opgericht, met één nobel doel: andere mensen helpen. Als naam kozen we niet toevallig voor ‘Familiehulp’. Al 70 jaar lang bieden we zorg en ondersteuning aan, elke dag even gedreven en gemotiveerd. Ook tijdens corona stopte onze zorg nooit. Vanaf het prille begin was Familiehulp een sociale organisatie. We hadden altijd een hart voor alle mensen en schonken extra aandacht aan kwetsbare groepen en kansengroepen. We promootten reeds begrippen als solidariteit en diversiteit lang voordat ze modieus en politiek beladen werden. Vandaag doen we dat nog altijd. En dat is nodig!
De maatschappij is de voorbije decennia geëvolueerd. Het leidde binnen de thuiszorg steeds tot nieuwe uitdagingen. De vele initiatieven als de poetsdienst, huishoudhulp met dienstencheques, oppashulp, kinderopvang, karwei, NOAH dagverzorging of woonzorgassistentie vormen daar het beste bewijs van. En dit jaar nog: cohortezorg en schakelzorg. Telkens staat Familiehulp als pionier mee op de eerste rij. Dit vermogen om ons op nieuwe uitdagingen in te stellen, vormt ook vandaag onze grootste kracht. Deze flexibiliteit danken we in de eerste plaats aan het talent, de gedrevenheid en de motivatie van onze duizenden medewerkers. Doorheen de(recente) geschiedenis hebben zij -met hun hoofd, handen en hart –Familiehulp gevormd tot de organisatie die ze vandaag is. Onze medewerkers zijn onze beste ambassadeurs, zowel bij onze klanten als naar de buitenwereld.
De komende 5 jaar richt Familiehulp zich meer dan ooit op de toekomst. Via project 2020! vernieuwen we ons tot een innovatieve arbeidsorganisatie (=IAO) om beter en sneller te kunnen antwoorden op de vragen van onze klanten. We focussen op meer samenwerking in teams, meer verantwoordelijkheid voor alle medewerkers, gedeeld leiderschap en innovaties rond zorgconcepten en doelgroepen. De uitrol van smartphones voor de duizenden zorgmedewerkers start najaar 2020. We zetten in op digitalisering zodat medewerkers vlotter kunnen samenwerken.
We willen ‘iedereen’ op de arbeidsmarkt ‘mee’ hebben. Daarom hoort iedereen erbij en sluiten we dus niemand uit. Wat iemand uniek maakt, boeit ons. Wij zijn blij met zoveel verschillende talenten. Iedereen is anders maar gelijkwaardig. We streven naar duurzame tewerkstellingen voor onze medewerkers. In 2019 vonden meer dan 20.000 sollicitanten de weg naar Familiehulp met meer dan 1.300 aanwervingen.
We doen net dat beetje meer om samen hun talenten te ontwikkelen. Een professioneel onthaal en VTO-beleid, het vormen van mentoren & peters/meters zijn sleutelelementen. Lokaal doen we beroep op job-en taalcoaching via verschillende partners. Onze organisatie wil tegelijk een werkplek zijn die zowel leerlingen, werkzoekenden, cursisten helpt groeien in hun loopbaan. De voorbije twee jaren waren het er méér dan 1.650 die een leerplek vonden bij Familiehulp. We zien dit als onze maatschappelijke rol. De komende jaren staan duurzaamheid (oa. mobiliteit), digitalisering (smartphone)en inclusie bovenaan onze strategische-én actieplannen. We willen nog meer inzetten op positieve beeldvorming over diversiteit én onze medewerkers hierin versterken. Openheid en diversiteit zijn onze kracht.