Duoday

Wegens corona-maatregelen zal de DUO-day in 2020 niet plaatsvinden. 

 

Wat is een DUOday precies?

DUOday is een DOEdag. Tijdens die dag vormt een werkzoekende met extra ondersteuningsnood* een duo met een werknemer van een bedrijf. De werkzoekende kan kennismaken met een nieuwe werkervaring. Het bedrijf leert een potentiële werknemer op een actieve manier kennen. Een win-win dus.

*Omwille van sociale, medische, psychische, sensorische en fysieke redenen of leermoeilijkheden

Waarom is een DUOday nog nodig?

Iets meer dan 70% van de beroepsactieve bevolking is vandaag aan het werk in Vlaanderen. Bij de groep personen met extra ondersteuningsnood is dat slechts 40%. Dat cijfer is en blijft bedroevend laag. Die groep krijgt nog steeds geen “gelijke kans” op werk. Op de DUOday zetten we de mogelijkheden van deze mensen extra in de kijker.

Kan elk bedrijf deelnemen aan DUOday? 

Zowel privé-ondernemingen als openbare diensten kunnen deelnemen. Doorheen de jaren zagen we al een mooie mix van kleine KMO’s, multinationals tot zelfs radiozenders zoals Radio 1. Voor bedrijven is het een laagdrempelige manier om kennis te maken met de vaardigheden en inzet van mogelijke medewerkers waar ze spontaan niet aan zouden denken. Ze krijgen ook de kans om het ondersteunend aanbod van dienstverleners te leren kennen.

Hoe kan een bedrijf deelnemen?

Het is voor een bedrijf heel eenvoudig om deel te nemen aan DUOday. Men hoeft zich enkel in te schrijven via de website www.duoday.be. Het bedrijf wordt vervolgens gecontacteerd door een bemiddelaar die informeert welke functies uitgevoerd kunnen worden. Daarna gaat de bemiddelaar op zoek naar een geschikte kandidaat. De administratie blijft beperkt tot een minimum.

Wat wint een werkzoekende door deel te nemen aan DUOday?

Werkzoekenden krijgen de kans om op een laagdrempelige manier hun talenten te tonen aan een werkgever. Ze kunnen op die dag ook hun beeld over een bepaalde job aftoetsen aan de realiteit.

Wat gebeurt er na DUOday?

Het is niet onze eerste doelstelling van DUOday, maar het gebeurt geregeld dat die dag uitmondt in een tewerkstelling. Voor bedrijven is DUOday vaak een eyeopener. We brengen hen in contact met een nieuwe groep potentiële medewerkers en het kan ook een eerste stap zijn voor een werkgever om een duurzame relatie uit te bouwen met dienstverleners waarmee ze nog niet samenwerken. Dan is DUOday geslaagd voor ons.

 

GEANNULEERD 14 mei 2020 - 11e editie van DUOday

 

DUOday ontstond in 2008 in Ierland onder de noemer ‘JobShadow Day’. In 2010 volgde Vlaanderen, in 2015 België en in 2019 werd DUOday in maar liefst 12 Europese landen georganiseerd.

604 bedrijven namen deel in 2018. Er werden 659 duo’s gevormd. 

DUOday is in Vlaanderen een organisatie van GTB (Gespecialiseerd Team Bemiddeling) in samenwerking met VDAB, UNIZO, Verso, VOKA en Werkplekarchitecten.

Meer weten over DUOday? Bezoek de website www.duoday.be of volg op twitter @DUOdag